Menopauza

PRP
PRP pentru păr
21 septembrie 2021
instrumente de machiaj
Instrumentele de machiaj
25 octombrie 2021

Menopauza aduce o serie de schimbări asupra noastă, a femeilor. Modificările hormonale aferente acestei perioade produc efecte atăt la nivel emoțional cât și fizic. Astfel, acceptarea noului statut poate fi greoaie. Impactul emoțional cumulat cu modificările corporale: greutate, degradarea pielii, a părului poate duce la stări de anxietate și nesiguranță.

Pentru că aspectul fizic contează pentru noi femeile, trebuie să știm la ce să ne așteptăm. În același timp să luăm măsuri înainte de a ajunge la menopauză. Un aspect pe care este bine să îl știm, este că azi putem afla cu aproximație perioada la care vom intra la menopauză. Discutați cu medicul ginecolog în cadrul vizitei anuale despre numărul de foliculi din ovare.

Menopauza poate aduce o serie de modificări ale pielii, părului și a unghiilor. Aceste efecte pot fi diminuate atunci cân ne programăm o vizită la medicul dermatolog.

O dată cu consumarea numărului de foliculi din ovare, funcția ovariană încetează, se instalează menopauza. În general, menopauza se instalează după vărsta de 40 ani. Însă o dată cu reducerea funcției ovariene, datorită modificărilor hormonale pot apărea primele semne ale menopauzei.

Semnele cele mai frecvente sunt:

  • Pielea mai subțire
  • Unghii casante
  • Pilozitate facială
  • Căderea și deteriorarea părului capilar

Menopauza – prevenție

Cu o îngrijire specifică aceste efectele menopauzei se pot diminua. În acest sens este recomandat să vizitați medicul dermatolog.

Prevenția înseamnă a lua măsuri pentru a preveni apariția unei afecțiuni, a cunoaște primele semne ale afecțiunii și a acționa imediat sau a ști cum să reduci efectul negativ al afecțiunii asupra organismului în vederea evitării complicațiilor.

Vă propun să descoperim împreună cum putem preveni efectele menopauzei asupra pielii și părului.

Petele maronii

O parte din pete apar datorită modificărilor hormonale, datorate vârstei. Acestea nu pot fi tratate. Important: Petele hepatice sau cele canceroase pot fi confundate de ochii fără experiență cu petele de bătrânețe.

Însă, majoritatea petelor sunt consecința expunerii necontrolate la soare. Iar una dintre consecințele expunerii necontrolate la soare este cancerul de piele.

Dacă ați petrecut mult timp la soare fără a vă proteja pielea, cel mai probabil că veți vedea efectele acum. Pe pielea de pe față, mâini, gât, brațe sau piept pot apărea pete de culoare maronie sau zone mai mari cu o colorație mai închisă.

După menopauză s-a constatat o creștere a incidenței cancerului de piele. Principala recomandare este: PREVENȚIA

Prevenție

  • Folosirea cremelor cu protecție solară adecvate indiferent de anotimp. Puteți utiliza creme cu SPF 30 când afară este înnorat sau iarna dacă nu este zăpada. În rest sunt recomandate cremele cu SPF 50 sau 50+.
  • Evaluarea pielii – screening cancer. Riscul de a face o formă de cancer de piele crește o dată cu vârsta. De aceea un control de verificare la medicul dermatolog este necesar după vârsta de 40 ani. Este bine să știți că deși incidența cancerul de piele este în creștere, diagnosticat la timp poate fi tratat.
  • Evaluați-vă singure pielea. Înainte ca medicul dermatolog să vă evalueze pielea, o puteți face singure. Cel puțin o dată pe lună propuneți-vă să vă examinați în oglindă pielea. Astfel veți observa la timp orice modificare.
  • Tratamente dermato cosmetice. Azi tehnologia a evoluat și astfel în cabinetele de dermatologie există posibilitatea de a efectua tratamente care să îmbunătățească aspectul pielii voastre. Dintre ele amintim:
  • microdermabraziunea, peeling chimic, laser peeling – tratamente pentru pete
  • radiofrecvență, PRP, mezoterapie, terapia cu microace – tratamente pentru îmbunătățirea calității pielii.
piele
Piele uscată

Pielea uscată

Odată cu instalarea menopauzei pielea își pierde din capacitatea de a reține apa. Astfel pielea devine subțire și uscată.

Recomandări:

  • Folosirea unor săpunuri care nu usucă pielea.
  • Pielea mâinilor este cea mai expusă, folosiți mănuși de curățenie. Astfel evitați contactul direct al pielii cu substanțele de curățenie.
  • Aplicați creme sau uleiuri hidratante specifice, imediat după baie.
  • Discutați cu medicul dermatolog care sunt produsele potrivite îngrijirii pielii sau terapiile dermatocosmetice recomandate. Dintre acestea amintim: mezoterapia cu acid hialuronic, PRP-Terapia Vampir, radiofrecvență.

Părul facial

Menopauza duce la scăderea nivelului de hormoni feminini, ceea ce duce la apariția părului nedorit pe față. Putem vedea acest aspect, chiar imediat după vârta de 40 ani. În această situație firele de păr sunt groase, de culoare neagră și apar în zona  bărbiei, maxilarului și a mustății.

Recomandări

Epilarea poate fi o opțiune. Dacă pielea devine prea subțire după epilări repetate, ea se poate irita sau chiar se pot produce leziuni.

Vizita la medicul dermatolog îți oferă perspectiva de epilare definitivă prin terapia cu laser CUTERA. Epilarea definitivă cu laser este o procedură sigură, care nu implică riscuri și care te scapă de părul nedorit chiar într-o ședință.

Căderea și deteriorarea părului capilar

Părul, la fel ca și pielea este direct afectat de modificările hormonale. Cele mai frecvente efecte sunt căderea părului și subțierea acestuia. Aceste modificări se reflectă prin pierderea de volum, prin aspectul de ciufilit, neîngrijit.

Terapia Vampir pentru păr

Recomandări:

Cu cât vom începe mai repede tratamentele de întreținere cu atât părul nostru va avea mai puțin de suferit. De aceea se recomandă vizita la medicul dermatolog. Acesta vă poate recomanda tratamente orale, cât și tratamente locale. Unul dintre tratamentele de elecție fiind PRP – terpia Vampir pentru păr. Beneficiul major a acestei terapii este că folosește resursele naturale din sângele propriu.

Pielea lăsată și ridurile

Îmbătrânirea este un proces natural, pierdea de volum al pielii este datorată în principal datorită pierderii de colagen. Studiile arată că în prmii 5 ani după instalarea menopauzei pielea pierde în medie 30% din colagenul conținut. O dată cu pierderea colagenului pielea își pierde fermitatea și prospețimea. Ridurile se accentuază, obrajii cad, buzele se subțiază, iar cearcănele devin tot mai adânci.

Mezoterapie cu acid hialuronic

Recomandări:

  • Folosirea protecției solare. Aceasta împiedică radiația UV să accelereze procesul de îmbătrânire.
  • Folosirea cremelor de întreținere bogate în retinol si peptide (au rolul de a stimula formarea colagenului)
  • Apelarea la tratamentele estetice injectabile
  • Terapii complementare de întreținere a pielii: mezoterapie cu acid hialuronic, PRP, radiofrecvență

Acneea

Modificările hormonale și de această dată sunt principalele cauze ale apariție acneei după instalarea menopauzei.

Recomandări

Spuneam mai sus că pielea se deteriorează datorită pierderii de colagen. În acest caz tratamentul specific adolescenților este prea dur pentru pielea subțire și uscată a doamnelor.

Vizita la medicul dermatolog pentru a înțelege și învăța cum să abordezi acneea.

piele

Piele iritată

În jur de 50 ani pH-ul pielii se schimbă, astfel pielea devine mai sensibilă și predispusă la iritație. Dacă suferiți de o afecțiune a pielii, ca și: eczemă sau rosacee, iritația poate deveni deranjantă și din punct de vedere fizic.

Recomandări

Este obligatorie vizita la medicul dermatolog.

Plăgile se vindecă lent

Tot hormonii sunt cei care au un rol important în vindecarea rănilor de pe piele. Odată cu scăderea activității hormonale, putem observa că zgârieturile sau rănile se vindecă mai greu.

Recomandări

Daca plaga nu se vindecă, e bine să consultăm un medic dermatolog pentru a identifica cauza reală.

Fiecare etapă a vieții noastre vine cu o serie de schimbări. Unele sunt benefice sau ne plac, altele produc efecte negative asupra stării de bine. Pentru a evita situații de criză este bine să vă informați din timp despre aceste schimbări. Cunoscând semnele știți cum să acționați, ceea ce vă aduce mult mai mult confort.

Pielea ta poate fi cartea ta de vizită, ai grijă de ea.

semnatura
qualimed
Partener remodelare corporală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.