Multe persoane au tendința de a trata părul ca pe un accesoriu cu care pot face ce doresc. Consecința, în timp părul va fi degradat, uscat, subțire, lipsit de strălucire.
Te uiți în oglindă și orice ai face părul îți stă ca o mătură? Sesizezi că este din ce în ce mai puțin? Parcă nicio coafură nu mai stă cum trebuie!
Începi să cheltui tot mai mulți bani pe șampoane sau tratamente promovate pe toate sursele media, dar rezultatele așteptate nu apar.
Un prim aspect pe care e bine să îl știi – reclamele sunt concepute pentru a atrage clienții.
Părul este o componentă a corpului, care la fel ca și pielea are rol de protecție. De multe ori, degradarea părului dacă nu este o consecință a acțiunii cosmetice, poate fi determinată de o suferință a corpului. Creșterea firului de păr este determinată de activitatea hormonală. Așa că orice dezechilibru al funcțiilor corpului se poate regăsi în aspectul părului.
În momentul în care părul tău suferă este momentul să afli care este motivul, iar acest lucru îl faci simplu prin: vizita la medicul dermatolog!
Cele mai întâlnite afecțiuni ale părului sunt:
În cadrul vizitei la medicul dermatolg vei afla mai multe despre părul tău și factorii care îl influențează aspectul. Prima etapă constă într-un examen obiectiv – fizic și anamneză. Uneori poate fi nevoie de investigații suplimentare: analize de laborator sau vizita la un alt medic specialist.
Pe baza acestor rezultate medicul dermatolog va stabili tratamentul.
Dar să ne uităm la partea plină a paharului. Părul tău este sănătos și pentru al menține așa este bine să respecți câteva aspecte:
O igienă a părului exagerată sau rudimentară poate afecta aspectul și sănătatea părului. Scalpul conține pe lângă glandele sebacee (produc grăsime) și glande sudoripare. De aceea igiena părului trebuie să țină de toate aceste aspecte. Pentru a avea un păr sănătos se recomandă spălarea lui o dată sau de două pe săptămână.
De la șampon la fixativ, alege doar produse testate. Dacă părul tău suferă urmează cu strictețe tratamentul recomandat de medicul dermatolog. Regenerarea firului de păr se face în timp. Firul de păr crește în medie doar 12-15 cm într-un an. Deci pentru a avea un păr sănătos este nevoie de răbdare.
Folosește apă călduță la spălarea părului. Apa fierbinte stimulează producția de grăsime, ceea ce duce la încărcarea/murdărirea firului de păr. Temperatura optimă a apei de spălat este cea corporală.
Folosește o temperatură adecvată pentru uscarea părului. Temperaturile foarte ridicate ale uscătorului sau al plăcii pot degrada structura firului de păr. Acesta devine tern și subțire.
Folosește pieptenul cu responsabilitate. Este important să pieptănăm zilnic părul. Prin pieptănare aerisim firele de păr și îndepărtăm pielea moartă de pe scalp. Ce este bine să știi: evită să piepteni părul ud, imediat după ce l-ai spălat. Usucă-l într-un prosop, apoi cu un uscător. Părul ud se rupe de trei ori mai repede decât părul uscat.
Alimentația echilibrată, bazată pe legume și fructe aduce un aport suplimentar de vitamine și minerale necesare creșterii firului de păr. De asemenea, în lunile reci poate fi necesar un aport suplimentar. Medicul dermatolog cunoaște cel mai bine nevoile părului tău. Apelează cu încredere la el.
Unul dintre tratamentele recomandate pentru revigorarea și stimularea creșterii părului este terapia Vampir (PRP)
Vara petrecem suficient timp afară, iar părul este cel mai expus radiației solare. Atunci când ești în vacanță și îți petreci timpul pe plajă sau în drumeții folosește pălării sau șapcă pentru a-ți acoperi părul. De asemenea, fii atent cu apa de la piscină care conține foarte mult clor, care degradează părul. Limpezește-ți părul de fiecare dată când ieși din piscină.