Modificările de culoare – hiperpigmentarea pielii la nivelul feței impactează emoțional persoana afectată. Cel mai frecvent influențând stima de sine a acesteia. Spun acest lucru pentru că cele mai multe femei își acoperă această modificare a culorii pielii cu un strat gros de fond de ten. Folosirea în exces a fardurilor duce la acoperirea porilor și uneori la înrăutățirea calității pielii. Bărbații nu dau mare atenție acestor modificări. Chiar dacă hiperpigmentarea pielii nu este periculoasă în prima fază, nerespectând condițiile de protecție și îngrijire ale pielii se poate ajunge și la cancerul de piele, în cazul ambelor sexe.
Hiperpigmentarea pielii poate avea mai multe cauze, inflamatorii sau hormonale, dar cea pe care o abordăm azi, este cea provocată de expunerea la soare.
Hiperpigmentarea pielii este efectul creșterii cantității de melanină de la nivelul pielii. Această creștere poate fi determinată de mai mulți factori: cosmetice, medicamente, dar cel mai frecvent de expunerea neprotejată la soare.
O evaluare corectă, pe care o realizează medicul dermatolog, este videodermatoscopia cu FotoFinder. Această evaluare fiind urmată de un tratament personalizat.
În cele mai multe situații, această modificare dispare în momentul în care protejăm pielea de razele soarelui. Pentru o piele fără pete sunt necesare:
În cazul în care acestea nu dispar, apelați la un consult de specialitate. Medicul dermatolog poate efectua anumite tratamente în cabinetul său prin care să trateze hiperpigmentarea:
Ce să faci – evită expunerea excesivă la soare, mai ales la orele prânzului. Folosește pălărie, ochelari de soare și haine cu protecție solară, dacă ești în vacanță alege să stai la umbră. Folosește cremă cu protecție solară!!!
Ce să nu faci – renunță la produse care curăță pielea (scrub) și la recomandările vecinei. Sucul de lămâie sau scrubul abraziv poate înrăutăți hiperpigmentarea.