Medicul dermatolog

oferta truSculpt
20% truSculpt și plan alimentar
3 februarie 2021
Show all

Medicul dermatolog

dr. anca jian

Medicul dermatolog se ocupă de un domeniu special al medicinei și care se concentrează pe diagnosticarea și tratarea tuturor afecțiunilor cutanate, ale părului, unghiilor și a mucoaselor adiacente ( dermato-venerologie) la orice vârstă. O latură importantă a dermatologiei de azi, o reprezintă latura estetică a dermatologiei. Dermato-cosmetica care se ocupă cu probleme legate de întreținerea și îmbătrânirea pielii, părului și a unghiilor.

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Principalul rol al pielii este de protecție a organismului. Prin piele organismul se protejează, iar acest lucru îl face prin:

 • terminațiile nervoase – receptori
 • glandele sudoripare
 • foliculi de păr
 • pori
 • vase mici de sânge, etc.

Funcțiile pielii

 • funcția de apărare împotriva agenților patogeni
 • funcția de apărare față de razele UV
 • funcția de menținere a temperaturii corpului
 • funcția de organ de simț

De aceea acordarea unei atenții deosebite pielii este esențială. Vizita la medicul dermatolog fiind importantă.

În afară de probleme medicale și cosmetice ale pielii, medicul dermatolog poate recunoaște semnele altor probleme grave de sănătate. De exemplu, diabetul poate provoca simptome care afectează aspectul pielii, anumite afecțiuni endocrine afectează calitatea pielii, etc.

Prin acest articol ne propunem să vă facem cunoscut ce poate trata medicul dermatolog și când este momentul pentru a-i face o vizită.

Medicul dermatolog  – rol

dr. anca jian

Un medic dermatolog se ocupă de trei arii în ceea ce privește pielea.

Medical. Așa cum am spus medicul dermatolog stabilește diagnosticul și tratamentul pentru afecțiunea pielii, părului sau a unghiilor. De asemenea poate identifica anumite simptome ale altor afecțiuni (diabet, boli endocrine, afecțiuni ale rinichilor, etc). Pielea reprezintă imaginea sănătății organismului nostru.

Intervenția chirurgicală. În cabinetul nostru se realizează intervenții minore de îndepărtare a alunițelor sau a negilor sau prelevarea probelor pentru biopsii. Pentru situații mai complexe apelăm la medicul chirurg plastician.

Cosmetice. Medicii noștri dermatologi au pregătirea și competențele necesare de a se ocupa și de aspectul pielii, părului sau a unghiilor. În cabinetul nostru se efectuează o serie de proceduri dermato -cosmetice, care  au rolul de a îmbunătății aspectul dumneavoastră exterior.

Remodelare corporală. O degradare a pielii este celulita. Cea mai frecventă cauză fiind creșterea în greutate. Astfel că în cadrul cabinetului vă punem la dispoziție două aparate ultramoderne de remodelare corporală, completate de recomandările unui nutriționist.

Afecțiuni dermatologice frecvente

În ultimul an peste 8700 de pacienți au trecut pragul cabinetului nostru cu diferite afecțiuni de la vârsta de la 2 luni la peste 80 ani. În peste cei 10 ani de când tratăm afecțiuni ale pielii putem spune că cele mai frecvente sunt următoarele.

 • Acnee. Tratamentul acneei este divers și are la bază vârsta pacientului și gradul de severitate. Tratamentul este de regulă combinat cu tratament topic, medicamentos și anumite proceduri medicale. Tratamentul acneei se poate întinde pe mai multe luni.
 • Cancerul de piele este una dintre cele mai dure afecțiuni dermatologice. Atât din punct al impactul  emoțional, cât și a tratamentului.  . Cancerul de piele nu ține cont de tipul sau culoarea pielii, iar un risc crescut îl au persoanele care fac arsuri solare în urma expunerii la soare. Majoritatea formelor de cancer de piele sunt datorate neprotejării corespunzătoare a pielii la soare.
 • Infecții ale piele generate de viruși, bacterii, ciuperci sau fungi. Diferențierea poate fi uneori greoaie pentru un alt medic, dar facil pentru un medic dermatolog. Fiecare dintre infecții are un anumit specific. De aceea este recomandat ca atunci când apar fără un motiv anume să consultăm un medic dermatolog.
 • Pigmentarea pielii poate avea mai multe cauze, inflamatorii sau hormonale, dar cea mai frecventă este cea produsă de expunerea la soare necontrolată. Putând însă avea și altă cauză, ca și simptom al altei boli sau cancer de piele este bine să avem în vedere sfatul specialistului.
 • Alunițe. Nu toate formațiunile ce apar pe piele sunt alunițe. Diferențierea se realizează în cabinetul nostru fie prin dermatoscopie, dar cel mai revoluționar aparat de diagnosticare și urmărire este FotoFinder.
 • Psoriazis este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii, fiind considerat o afecțiune a autoimună. Fiind o afecțiune cronică netratată corect poate duce la exacerbări care afectează viața pacientului. Construirea unui parteneriat cu medicul dermatolog curant poate fi cheia în menținerea în echilibru a acestei afecțiuni.
 • Venectaziile se formează prin dilatarea unui grup mic de vase de sânge ce sunt situate în partea superioară a pielii. Cauza exactă a apariției venectaziilor nu se cunoaște. Ele apar în urma unor traumatisme, a sarcinii, odată cu îmbătrânirea pielii, în urma expunerii îndelungate la soare sau a variațiilor de greutate. Tratamentul este relativ ușor, în funcție de severitatea bolii, medicamentos și local cu laser CUTERA.
 • Dermatita, denumită generic, cuprinde mai multe forme de inflamație și iritație a pielii, incluzând eczemele și reacțiile alergice. În urma anamnezei medicul dermatolog stabilește tratamentul.
 • Pierderea părului. Căderea părului poate fi ereditară sau cauzată de alți factori (stres, alte afecțiuni, dereglări hormonale). După stabilirea cauzei, medicul dermatolog stabilește tratamentul. Printre procedurile sigure și eficiente amintim Terapia Vampir (PRP).
 • Afecțiuni ale unghiilor. Pete, decolorare, exfolierea unghiilor pot fi tratate cu lejeritate, însă pot fi generate de afecțiuni ale unghiilor sau alte afecțiuni asociate.
Proceduri dermato-cosmetice
 • Îmbătrânirea pielii. Chiar dacă la suprafață pilele se regenerează periodic, trecerea anilor face ca pielea să își piardă din caracteristici. Pierderea de acid hialuronic, distrugerea fibrelor de colagen și elastină din straturile profunde face ca pielea să devină subțire, lipsită de fermitate, ternă. Procedurile dermato-cosmetice și estetica medicală pot readuce pentru un anumit timp caracteristicile pierdute.

Medicul dermatolog are grijă de sănătatea pielii tale. Vizita periodică la medicul dermatolog te poate ajuta să eviți alte probleme mai grave ale pielii, dar și îmbătrânirea prematură sau deteriorarea pielii.

Pielea poate fi cartea ta de vizită, ai grijă de ea.

semnatura

 

 

programare

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *