Eczema este o afecțiune dermatologică cutanată, alergică. Eczemele pot fi de natură acută sau cronică și sunt caracterizate prin apariția unor zone roșii, cu mici vezicule lichidiene și deosebit de pruriginoase.
Eczemele apar doar în anumite părți ale corpului și sunt caracterizate prin următoarele simptome: apariția de plăci roșii, inflamate delimitate neclar, uscăciune, mâncărime, vezicule (bășici minuscule), care se pot sparge și scurge, exfoliere, schimbarea culorii pielii.
În funcție de motivul apariției ei, putem clasifica eczemele în trei mari categorii:
Iritarea prin scărpinare a eczemelor duce la amplificarea simpomelor.
De reținut: fiind o afecțiune acută sau cronică, este necesar consultul medicului dermatolog pentru a se stabili cauza, dar în special un tratament corect.
Dacă e să vorbim despre factorii specifici ai eczemei, nu ar fi realist, pentru că din toate cercetările și experiența dermatologică acesta poate apărea ca urmare a unor a unui mixt de factori ereditari cu factori de mediu, externi. Nici un pacient diagnosticat cu eczemă nu se aseamănă cu altul.
Cei mai predispuși la eczemă sunt copii, în special acei copii a căror părinți suferă sau au suferit de o afecțiune atopică. Incidența crește la copii atunci când ambii părinți au o afecțiune atopică.
Dar, să nu lăsăm deoparte și factorii de mediu. Cei mai frecvenți factori care produc eczeme sunt:
Pentru a elimina acești factori și pentru un diagnostic corect este necesară o vizită la medicul de familie, iar dacă acesta recomandă la medicul dermatolog.
Amânarea unui diagnostic la timp și corect amplifică simptomatologie și creează disconfort.
Tratamentul recomandat de medicul dermatolog este topic (creme grase, hidratante) și medicamentos (antihistaminice). De asemenea se recomandă folosirea detergenților sau a săpunului care nu usucă pielea.