Întâlnim frecvent persoane care au ca și semn roșeața pielii , în special în zona pomeților. Principalul factor deranjant este disconfortul estetic, în special în cazul femeilor. Dacă această roșeață este însoțită și de simptome, disconfortul crește și de cele mai multe ori doar atunci se apelează la medicul dermatolog.
Cele mai întâlnite afecțiuni ale pielii feței care au ca și efect apariția roșeții sunt: cuperoza, seboreea, acnea, arsurile solare. Aceste pot fi afecțiuni cu predispoziție genetică, specifică unei anumite vârste sau a unor factori externi. Afecțiunile dermatologice necesită întotdeauna tratament specializat datorat efectelor fizice pe care le produc și mai ales impactului psihic – care este puțin recunoscut de către pacienți. Foarte multe persoane aleg să se retragă din viața socială în momentul în care aspectul lor exterior este deteriorat, ceea ce poate genera creșterea anxietății și a depresiei.
Cuperoza este cea mai comună afecțiune cronică pe care o întâlnim la persoanele de peste 30 ani. Peste 80% din cazuri sunt prezente la femei. Ea apare inițial pe ambii pomeți, la nivelul superficial al pielii sub forma de vase de culoare roșie – violetă. Netratată se poate extinde pe tot obrazul. Senzația pe care o au persoanele care suferă de cuperoză este de piele uscată și iritată. Simptomele se intensifică în momentul în care schimbăm mediul: diferențe de temperatură, vânt, expunere solară, băi fierbinți, alimentație condimentată, alcool. Este una dintre afecțiunile dermatologice la care roșeața pielii este semn specific.
Seboreea este o altă afecțiune cronică a pielii, care apare de regulă în perioada pubertății, în zona T, pe obraji în partea nasului. Aceasta se extinde pe toată fața, la nivelul părului, gâtului. Foarte rar rămâne localizată doar la nivelul feței. Pielea are un aspect roșiatic, lucios și uleios.
Acneea, am vorbit mult despre ea, este o afecțiune care apare la pubertate, dar care persistă și la adulți. Afectează arii întinse de piele, față, gât, piept, spate și netratată se poate suprainfecta.
Păstrează-ți pielea curată, folosind produse și terapii recomandate doar de medicul dermatolog.
Pielea și în special față pot fi cartea noastră de vizită. Orice modificare sau afectare a structurii pielii îi provoacă suferință. Apelează la medicul dermatolog pentru un sfat specializat.
Știm că majoritatea dintre pacienți suferă de sindromul halatului alb, chiar dacă nu recunosc direct acest lucru. Emoțiile se declanșează cum ai intrat în recepția cabinetului și toată strategia ta de întrebări zboară. Notează-ți câteva întrebări semnificative pe hârtie, în agendă sau în notițele telefonului. În acest fel vei afla tot ceea ce dorești despre afecțiunea ta, simptome, tratament, etc. Mai jos câteva întrebări care-ți pot fi utile.
Ce trebuie să fac eu astfel încât rezultatele tratamentului să fie maxime?
Cum mă pregătesc eu pentru tratament?
Care sunt toate opțiunile de tratament pentru afecțiunea mea?
Care este durata tratamentului?
Cât de des trebuie să repet tratamentul?
Pot apărea efecte adverse în urma tratamentului sau a procedurilor urmate?
Care sunt riscurile tratamentului?
Este tratamentul dureros?
În cât timp afecțiunea se vindecă/ameliorează?
Iubește-ți pielea, ea este cartea ta de vizită și tot ea îți protejează organismul de toți factorii externi!